Serves 4 as a first course
A robust soup for a cold night.
- 4 tablespoons butter
- 1/2 pound oyster mushrooms, coarsely chopped
- 1/2 cup minced onions
- 1 cup cubed peeled potatoes
- 2 cups milk, scalded
- Salt and pepper to taste
- Dash of ground mace
- Dash of Tabasco sauce
- Pinch of dried thyme
- 2 egg yolks
- 1/4 cup dry sherry
- 1 cup half and half
- Bread cubes browned in butter and drained well
- Minced fresh parsley
HOW WE DO IT :
Melt 2 tablespoons of the butter in a large saucepan.
Add the mushrooms and onions, and cook for 3 minutes or until tender.
Remove with a slotted spoon and keep warm.
Add the remaining 2 tablespoons butter to the pan and slowly cook the potato cubes for 10 minutes or until tender.
Gradually stir in the milk. Add the salt, pepper, mace, Tabasco, and thyme. Allow this to come to a boil, then remove the pan from the heat.
In a mixing bowl, combine the egg yolks, sherry, and half and half and slowly blend the mixture into the chowder.
Add the onions and mushrooms and heat almost, but not quite, to a boil. Taste to correct the flavoring.
Serve at once in soup plates. Float the bread cubes in the soup and sprinkle with parsley.
--Kitchen Magic with Mushrooms
Friday, January 4, 2008
Recipe : Oyster Mushroom Chowder
Posted by
Agro.Prime
at
4:13 PM
Labels: agriculture, mushrooms, oyster, oyster mushroom, oysters, recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
PROSES PENANAMAN CENDAWAN
Proses Penanaman Cendawan
(A) PENYEDIAAN BEG CENDAWAN
Bahan/Peralatan:-
· Habuk Kayu Getah
· Dedak Halus
· Kapur Pertanian
· Beg Plastik (tahan panas, saiz 8.5cm x 35cm)
· Gegelang PVC (panjang 2-3cm, garis pusat 3cm)
· Kapas/Surat Khabar Lama + Getah Pengikat
Caranya :-
1. Gaulkan habuk kayu getah, dedak dan kapur pertanian pada kadar 100:10:1
2. Campurkan air sehingga campuran habuk kayu lembab dan apabila dikepal tidak berderai.
3. Masukkan campuran habuk kayu getah ke dalam beg plastik dan hentak sehingga padat.
4. Pasangkan gegelang PVC dan tutup dengan penyumbat kapas atau ditutup dengan kertassurat khabar lama dan diikat dengan getah.
(B) PENGUKUSAN BEG CENDAWAN
Bahan/Peralatan:
· Tong Drum,Set Dapur Gas
Caranya :-
1. Letakkan lapik (dari bata atau kayu dan dawai jaring) ke dalam tong drum setinggi 20cm.
2. Isikan air ke dalam tong drum bawah sedikit daripada pelapik tadi.
3. Susun menegak beg-beg cendawan yang telah siap ke dalam tong drum dan tutup rapat.
4. Kukus 5-6 jam.
5. Sejukkan sebelum disuntik benih
(C) PENYUNTIKAN BENIH
Bahan/Peralatan:
· Benih Cendawan
· Pencungkil Benih
Caranya :-
1. Penyuntikan benih ini hendaklah dilakukan di dalam keadaan bersih.
2. Hancurkan benih cendawan dengan pencungkil.
3. Buka mulut beg cendawan dan masukkan benih cendawan sebanyak satu sudu besar dantutup kembali mulut beg cendawan.
4. Susun beg cendawan secara menegak di tempat yang redup dan sejuk (terlindung dari cahaya matahari)
5. Biarkan maisiliam tumbuh hingga memenuhi keseluruh beg cendawan (30-40 hari selepas disuntik benih).
(D) MEMUNGUT HASIL
1. Setelah maisilium memenuhi keseluruh beg cendawan, susunkan ke atas rak dengan cara merebahkannya.
2. Buka mulut beg cendawan dan tunggu hingga hasil pertama keluar (2-4 hari selepas dibuka).
3. Sembur air dengan percikan yang halus pada waktu pagi dan petang untuk meninggikankelembapan dan merendahkan suhu.
4. Pungut cendawan yang telah berkembang sebelum tepi kelilingnya menjadiberombak-ombak.
5. Tutup kembali beg cendawan yang telah dipungut hasil dan tunggu hingga 7-10 hari untuk dibuka kembali.
(A) PENYEDIAAN BEG CENDAWAN
Bahan/Peralatan:-
· Habuk Kayu Getah
· Dedak Halus
· Kapur Pertanian
· Beg Plastik (tahan panas, saiz 8.5cm x 35cm)
· Gegelang PVC (panjang 2-3cm, garis pusat 3cm)
· Kapas/Surat Khabar Lama + Getah Pengikat
Caranya :-
1. Gaulkan habuk kayu getah, dedak dan kapur pertanian pada kadar 100:10:1
2. Campurkan air sehingga campuran habuk kayu lembab dan apabila dikepal tidak berderai.
3. Masukkan campuran habuk kayu getah ke dalam beg plastik dan hentak sehingga padat.
4. Pasangkan gegelang PVC dan tutup dengan penyumbat kapas atau ditutup dengan kertassurat khabar lama dan diikat dengan getah.
(B) PENGUKUSAN BEG CENDAWAN
Bahan/Peralatan:
· Tong Drum,Set Dapur Gas
Caranya :-
1. Letakkan lapik (dari bata atau kayu dan dawai jaring) ke dalam tong drum setinggi 20cm.
2. Isikan air ke dalam tong drum bawah sedikit daripada pelapik tadi.
3. Susun menegak beg-beg cendawan yang telah siap ke dalam tong drum dan tutup rapat.
4. Kukus 5-6 jam.
5. Sejukkan sebelum disuntik benih
(C) PENYUNTIKAN BENIH
Bahan/Peralatan:
· Benih Cendawan
· Pencungkil Benih
Caranya :-
1. Penyuntikan benih ini hendaklah dilakukan di dalam keadaan bersih.
2. Hancurkan benih cendawan dengan pencungkil.
3. Buka mulut beg cendawan dan masukkan benih cendawan sebanyak satu sudu besar dantutup kembali mulut beg cendawan.
4. Susun beg cendawan secara menegak di tempat yang redup dan sejuk (terlindung dari cahaya matahari)
5. Biarkan maisiliam tumbuh hingga memenuhi keseluruh beg cendawan (30-40 hari selepas disuntik benih).
(D) MEMUNGUT HASIL
1. Setelah maisilium memenuhi keseluruh beg cendawan, susunkan ke atas rak dengan cara merebahkannya.
2. Buka mulut beg cendawan dan tunggu hingga hasil pertama keluar (2-4 hari selepas dibuka).
3. Sembur air dengan percikan yang halus pada waktu pagi dan petang untuk meninggikankelembapan dan merendahkan suhu.
4. Pungut cendawan yang telah berkembang sebelum tepi kelilingnya menjadiberombak-ombak.
5. Tutup kembali beg cendawan yang telah dipungut hasil dan tunggu hingga 7-10 hari untuk dibuka kembali.
No comments:
Post a Comment